JUSKOVA VOĽA ´94

Tohto roku sme sa stretli už tretí raz na Diecéznom stretnutí mladých, druhý raz v Juskovej Voli. Strávili sme spolu týždeo. Aké to bolo? Myslím, že celkom fajn. Tohtoroené stretnutie bolo rozdelené na dva turnusy:

I. turnus

11. 7.

-

15. 7.

mladšia mldádež

II. turnus

25. 7.

-

29. 7.

staršia mldádež

Chceš asi vedieť, čo tam bolo, však? No.. . Ako vždy! Ráno sme vstávali o 6,30, potom ranná hygiena... Poznáš to, však? Ale teraz vážne!

Ústrednou myšlienkou stretnutia bolo: Môj osobný vzťah k Bohu. Téma bola rozvrhnutá do troch základných podtém: Boh Stvoriteľ, Hriech prvých ľudí a Boh Vykupiteľ.

Prečo toto rozdelenie? Pokúsili sme sa zamýšľať sami nad sebou. Prečo žijem? Kde je moje miesto? Kam smerujem? Vychádzali sme z toho, čo nás obklopuje - z prírody. Ak má príroda zmysel, potom aj ja, ako jej súčasť, musím mať zmysel! A musíme priznať, že príroda je úžasná. Hory, lesy, lúky, moria, púšť alebo oáza, to všetko dáva nádhernú harmóniu. Príjemne si odpočinieme v lese, či na brehu jazera. Bolo by zbytočné pokračovať vo výpočte krás prírody. Keď teda badáme tento úžasný poriadok v prírode, kde všetko má svoje miesto a funkciu, mohol by byť človek zbytočný? Nie, veru nie!! Pretože toto je tu pre nás; Boh všetko stvoril pre nás, ako prejav svojej lásky. Do úžasnej krásy stvoril človeka, aby bol šťastný a tešil sa zo všetkého, čo dostal a za všetkým objavoval Boha - Lásku. Preto teda téma Boh Stvoriteľ.

Naučili sme sa milovať prírodu a zistili sme, že skutočne pochádza od Boha. A každý, kto verí v Boha Stvoriteľa, verí aj v zmysluplnosť svojho života. A už nie je loikou, ktorá bezcieľne brázdi more. Boh nás stvoril pre seba a nikdy sa neprestane o nás starať, pretože je naším Otcom. I ty sám sa môžeš zamyslieť spolu s nami nad svedectvami Písma: Genezis 1, Gn 8,22; 23. Žalm; 103. Žalm; Matúš 6, 25n.

Chceli sme si urobiť reálny obraz sveta. Nemožno preto zabudnúť na veľký paradox: keď je tento svet tak krásny, prečo je toľko zla, chorôb, utrpenia, vojen... Odkiaľ je toto zlo?

Na túto otázku odpovedala druhá téma: Hriech prvých ľudí. Všetci dobre poznáme túto udalosť. Ale uvedomujeme si jej dôsledky? Hriech Adama a Evy je aj naším hriechom. Odmietame Boha, lebo si myslíme, že nás obmedzuje. Chceme si svoj život zariadiť sami. A tak to potom vyzerá. V hebrejčine je zaujímavá slovná hračka. Slová múdrosť i nahota znejú rovnako - arum. Človek uveril hadovi diablovi, ktorý mu hovoril - "budete ako Boh" a dostal sa do nešťastia. A tak diablova múdrosť (arum) je nahotou (arum), čo znamená nešťastím, zúfalstvom. Miesto toho, aby sa prarodičia stali múdrymi ako Boh, stávajú sa prázdnymi, nešťastnými. Po hriechu im zostáva prázdnota duše, to isté, čo mnohokrát prežívame i my, keď zhrešíme. A prvý hriech je reťazovou reakciou, rovnako ako láska. Hriech rodí chaos. Tak je to i s láskou. Preto sa hovorí, že láska rastie, upevňuje sa... Genezis 3, Kniha múdrosti 1, 13-14; 2, 24.

Boh na nás nezabudol a prisľúbil Mesiáša. O tom hovorila tretia téma: Boh Vykupiteľ.

Ježiš je stelesnením milosrdenstva Božieho. On nielenže učí o Bohu ako milosrdnom Otcovi, ale aj sám koná to isté. (Matúš 18, 23-35; Lukáš 15, 11-32) Skutočne chceš, aby sa Tvoj život zmenil? Miluj Pána Boha svojho... a svojho blížneho ako seba samého. Toto žiada Ježiš. Ale nezabúdaj, že Boh ťa požehná (bude k tebe milosrdný) iba vtedy, ak sám budeš milosrdný. Lebo platí: "Milosrdní dosiahnú milosrdenstvo!" (Mt 5, 7) Oplatí sa zamyslieť aj nad týmito citátmi: 1 Jánov list 4, 20-21, 1 Korinťanom 13, 1 Jánov list 3, 16-18

O spestrenie programu sa postarali študenti teológie a bohoslovci. Pobavili sme sa na divadelnom predstavení umeleckej skupiny Jano. (Sú to naši teológovia - nebohoslovci.) Vo štvrtok večer sme roztočili show, ktorá pokračovala pri vatre.

Svojou prítomnosťou nás poctil i o. biskup Ján, ktorý strávil s nami celé popoludnie. Samozrejme nechýbala liturgia. Novinkou možno bola večiereň aj s vysvetlením.

Nesmiem zabudnúť ani na duchovných otcov, ktorí sa starali o naše duše a na pána riaditeľa Lakatoša, ktorý sa staral o naše žalúdky.

Ešte možno by sa dalo písať o tom, čo bolo. Napríklad slávny pochod štvorky ARIZONA. Že nevieš, o čo ide? Vieš čo? O rok príi a uvidíš! Garantujem, že spojíme príjemné s užitočným.

br. Bernard

Prameň 4/94

späť