Diecézne stretnutie mládeže v Juskoej Voli

Ak chceš vojsť do života...

Aj tohtoročné v poradí už tretie diecézne stretnutie gréckokatolíckej mládeže, ktoré sa uskutočnilo v škole prírody v Juskovej oli pri Vranove, sa nieslo v znamení veľkej  jednoty a kresťanskej radosti v duchu hesla ... ak chceš vojsť do života, zachovávaj prikázania (Mt 19,17b)

Naplniť srdcia mladých láskou Kristovou, vzbudiť v nich hlad po Božom slove a ukázať im jedinú správnu cestu životom, t.j. zachovávať Božie zákony, bolo poslením tohto podujatia, ktoré sa uskutočnilo v mesiaci júl pre mládež v dvoch turnusoch 11. - 15. a 25. - 29. júla 1994. Medzi mladých počas obidvoch turnusoch prišiel J. E. sídelný biskup Mons. Ján Hirka, ktorého mládež s nadšením privítala. Z prvého stretnutia chlapcov a dievčat do 17 rokov vám teraz prinášame radostné výpovede dvoch účastníčok tohtoročného stretnutia. Prvá skúsenosť je od Antónie Paňokovej, druhá od Moniky Karasovej. V prvom septembrovom vydaní sa k tomuto stretnutiu ešte vrátime.

Môj vnútorný zážitok

S Kristom uprostred nás sme celých päť dní pociťovali radosť v srdci. Neviem ako ostatní priatelia, ale ja som bola veľmi šťastná. Šťastnou ma urobil Ježiš. Pretože až tu som si uvedomila, že Ježiš šiel na kríž a to len z lásky ku mne. On ma tak miloval avlastne aj miluje a ja som ho zanedbávala. Preto prosím, modlite sa veľa za lásku, aby sme sa navzájom milovali, ako Ježiš miluje nás. Ako povzbudenie nech je vám môj príbeh:

Na stretnutí som cítila, že je Ježiš s nami, ale to nobolo cítiť úplne. Moja duša bola šťastná, ale v mysli ešte bol nepokoj. To je krásne, že keď mi dá zabudnúť na nepokoj, vtedy som mohla cítiť úplne. Nebolo to na stretnutí, ale až doma v našom chráme. Začalo to v sobotu. Bola som na oslave. No nie dlho. Cítila som, že mi niečo (niekto) chýba. Tak som šla domov a pomodlila som sa "krátky ruženec". Potom som čítala knihu Cesta lásky. Bolo už večer, ale spať sa mi nechcelo a tak som rozjímala o tom, čo som prečítala, o Ježišovi. Ako On miloval svojich blížnych a my to mnohokrát nevieme, často ani vedieť nechceme. V nedeľu sme mali službu Božiu ráno o 7.30 hod. Komu by sa chcelo vstávať. Ja som v to ráno vstala skôr ako zvyčajne. Na kázni kňaz hovoril o láske. Plakala som. A znova cez premenenie, kedy som si uvedomila, že Ježiš z lásky ku mne, do môjho srdca a celý, ako bol na kríži pribitý, dáva sa mi pocítiť svoju veľkú lásku.

A je to takto vždy. Je tu so mnou aj s tebou. Dáva sa tu celý pocítiť a ty si to mnohokrát neuvedomuješ. Preto sa modli ty za mňa a ja za teba, aby sme vnímali Ježiša medzi nami a to takého, aký je, či v dobrom a či v zlom, neurážali ho a nepribíjali znova na kríž.

S tebou Pane, bolo nám fajn

Áno, s Tebou, Pane, nám mladým bolo fajn na stretnutí gréckokatolíckej mládeže v Juskovej Voli.

Keď sa skončilo minuloročné stretnutie mladých, s kamarátkami sme si sľúbili, že sa o rok stretneme. Ani som sa nenazdala a rok rýchlo ubehol. Sme tu opäť spolu s Pánom Ježišom.

V pondelok podvečer sme stretnutie začínali sv. liturgiou. Po chutnej večeri začalo sa predstavovanie podľa farností. Program bol na každý deň zorganizovaný, čo ti už boli prednášky otcov duchovných, alebo potom práca so Svätým písmom v skupinkách s našimi vedúcimi.Popoludňajší čas sme využívali na športové hry. Doobeda bola sv. liturgia, popoludní večiereň. Veľmi sa mi páčili večerné stretnutia pred oltárom, kde boli ozveny na prežitý deň. Pred mikrofón prichádzali chlapci a dievčatá, aby sa podelili so svojimi zážitkami nielen z prežitého dňa, ale aj zo svojho života. So zatajeným dychom sme počúvali príbeh dievčatka, ktoré bolo ochrnuté a ktorému Ježiš znovu vrátil zdravie. Nanovo som prežívala rodičovskú lásku a ďakovanie Bohu za svojich rodičov, keď som počúvala dievča, ktoré hovorilo o svojom živote, že nám závidí kresťanských rodičov, lebo ona to o svojich nemôže povedať. Krásne bolo svedectvo rehoľnej sestričky, ktorá hovorila, že v noci keď nemohla zaspať, prišla pred oltár, modlila sa sv. ruženec a znovu počula Boží hlas, že ju Pán znovu volá do svojej služby. O mesiac bude skladať večné sľuby. Z týchto svedectiev a mnohých ešte ďalších som pochopila, že Boh má s každým nádherný plán a že nás miluje.

Vo štvrtok sme sa všetci tešili na vzácnu návštevu - J.E. o. biskupa Jána, nášho sídelného biskupa. Milými a povzbudivými slovami sa k nám prihovoril počas sv. liturgie. Hlboko do pamäti sa nám vryli jeho slová v poobedňajšom príhovore, keď rozprával o pravej kráse a čistote.Vďaka vám, otec biskup, za vaše otcovské slová.

Večerný program vo štvrtok nám spestrili bohoslovci. Pri vatre sme si zaspievali pesničky a potom bolo krátke zamyslenie. Ani sa nám v piatok nechcelo vstávať, lebo sme vedeli, že sa musíme rozlúčiť. Moja sila je Pán, on sa mi stal záchrancom... tak, nech tieto slová platia pre každého, kto bol na tomto stretnutí gréckokatolíckej mládeže.

SLOVO 16/94

späť