Keď žijeme v Duchu podľa Ducha aj konajme.

Počas letných prázdnin po štvrtýkrát sa zišla mládež zo všetkých kútov našej gréckokatolíckej eparchie na stretnutie mládeže v Juskovej Voli. Po roku sme si opäť mohli podať ruky a vymeniť si skúsenosti s priateľmi, ale i nadviazať nové a nové kamarátstva. Celé toto stretnutie bolo presiaknuté myšlienkou: „Keď žijeme v Duchu podľa Ducha aj konajme.“

Na obed 17. júla sa asi päťsto mladých začalo schádzať v areáli Školy v prírode, už na tradičnom mieste. Pre veľký záujem a pre malú kapacitu areálu bolo toto stretnutie organizované v dvoch turnusoch. Po zaregistrovaní a ubytovaní sme sa zišli po skupinách, kde sme sa navzájom zoznámili.

Počas pobytu sme sa zobúdzali do slnečných rán a s modlitbou na perách sme velebili Boha. Predpoludním sme svoje vnútro obohacovali prednáškami o. Emila Zorvana, o. Jána Karasa, o. Michala Hospodára a o. Františka Dancáka.

V prvej prednáške sa pojednávalo o Svätom Duchu v Starom zákone, aké predstavy mali Židia o ňom a ako sa on zjavoval. Duch boží nespočíval na celom Izraeli, ale dostávali ho iba jednotlivci v rôznych daroch. Kresťan, ktorý sa narodil z Ducha, má byť ako vietor, ktorý nikdy neprestáva viať a vanie ako a kam chce Pán. Veď i Ježiš povedal: „Choďte do celého sveta...“

Život Panny Márie bol tiež preniknutý Svätým Duchom. Veď jej “fiat“ - “staň sa“ bolo plné živej viery. Či už to bolo v Nazarete, Egypte alebo pod krížom, stále verne plnila Božiu vôľu. Rovnako ako Máriu, aj nás si Boh vyvolil a povoláva nás k spáse skrze Cirkev, v ktorej pôsobi Svätý Duch.

Štvrtok patril návšteve otca biskupa Jána a večer táboráku, ktorému predchádzala Galashow Jusková Voľa - MOJÁ.

Na záver by sme chceli ešte raz poďakovať predovšetkým p. riaditeľovi Lakatošovi, duchovným otcom a samozrejme všetkým, ktorí prispeli k organizácií, medzi nimi i bohoslovcom.

Chceme kráčať vo svetle Božom... po celý rok a v lete sa znova stretneme.

Paľo a Fero

Prameň 1995

späť