BYSTRÁ 1996

Už po piaty raz sa počas letných prázdnin uskutočnilo diecézne stretnutie mládeže. Po Ružíne a Juskovej Voli malo tú česť pojať pod svoje strechy mladých, ktorí chcú svoj život žiť s Kristom a jeho Cirkvou, rekreačné stredisko Bystrá pri Humennom.

Tak ako po minulé roky, aj toto stretnutie bolo organizované v dvoch turnusoch: 12. - 16. augusta (pre starších) a 19. - 23. augusta (pre mladších).

Slová - “Cirkev - jedno srdce a jedna duša...“ - boli ústrednou myšlienkou celého stretnutia. Táto téma bola rozvrhnutá do troch podtém: Cirkev v Starom zákone, Novozákonná cirkev - Cirkev a moje miesto v nej.

Prečo vlastne sme sa zaoberali Cirkvou? - Dnes totiž mnohokrát počujeme slová: “Boh -áno; Cirkev - nie.“ Často i my mladí máme problém prijať Cirkev. A vôbec, tohto roku na Slovensku prebieha duchovná obnova na tému Cirkev. Aj my mladí chceme byť odpoveďou na výzvy naších otcov biskupov.

V skupinkách sme spolu rozvádzali témy a dotkli sme sa i vecí, ktoré bolia nás, Cirkev a hlavne tento svet, ako napríklad: rozvodovosť, drogy, nenarodené deti, ... Uvažovali sme i o vnútre Cirkvi, a o rôznych náboženských hnutiach, ich prínose, ale i chybách. Porozmýšľali sme aj nad tým, kde je naše miesto v tejto božsko-ľudskej ustanovizni. Mnohokrát sa nám stane, že i my sami sme na škodu cirkevnému spoločenstvu, keď si myslíme, že my z Cirkvi máme len brať, máme z nej len čerpať. A dávať jej už nie je naša starosť. Ba práve, ak máme býť jedna duša, máme i dávať našim bratom a sestrám z toho nášho srdca, ktoré má byť jedno s inými. Mali by sme zahubiť to svoje “JA“ a priznať si tú svoju pýchu, ktorou len škodíme sebe i druhým. Z týchto prežitých dní v Bystrej určite máme čo čerpať pre naše všedné dní.

Na záver by sme chceli poďakovať všetkým kňazom, ktorí boli na tomto stretnutí. Pán Boh zaplať o. Milanovi Mojžišovi, ktorý toto všetko viedol ako Mojžiš Izraelský národ, o. Štefanovi Keruľ-Kmecovi, o. Petrovi Sabolovi, o. Jánovi Karasovi, o. Ľubovi Petríkovi, o. Mirkovi Bartošovi, o. Jánovi Lemešovi a iným, ktorí sa na toto stretnutie prišli pozrieť alebo aj niejako pomohli. Toto poďakovanie patrí aj zamestnancom rekreačného strediska, všetkým sponzorom, dobrodincom a taktiež i vám všetkým, ktorí ste sa na ňom zúčastnili. Dúfame, že na budúci rok sa opäť spolu stretneme, či už v Bystrej, alebo niekde inde.

Šéfredaktor

Prameň 4-5/96

späť