Cirkev - jedno srdce a jedna duša

Postavíš sa na stranu dobra

Piaty ročník celodiecézneho stretnutia gréckokatolíckej mládeže v Bystrej

Tohtoročné stretnutie gréckokatolíckej mládeže sa uskutočnilo v rekreačnom zariadení Rekrea Chemes s.r.o. v humenskom dekanáte.

Mládež bola rozdelená na dva turnusy. Prvý turnus od 12. do 16. augusta a druhý od 19. do 23. augusta.

Prvý deň - pondelok

12. augusta. Z každého dekanátu nášho biskupstva sa schádzajú mladí ľudia, aby vytvorili prekrásny obraz mladej gréckokatolíckej Cirkvi. 640 chlapcov a dievčat bolo rozdelených do 51 skupín, ktoré viedli rehoľné sestry baziliánky a služobnice NPM, bohoslovci a študenti teológie. Pred oficiálnym otvorením A. Mesároš z Prešova niekoľkými piesňami a sprievodným slovom predstavil mladým novú hudobnú kazetu Kto verí.

Účastníkov stretnutia potom už privítal o. Milan Mojžiš, predseda pastoračnej komisie pri našom biskupstve. V homílii vo sv. liturgii rozviedol myšlienku stretnutia: Cirkev - jedno srdce a jedna duša... Po večeri bolo predstavovanie jednotlivých dekanátov. Prvý deň sa ukončil večerným zamyslením, príbehom zo Starého zákona o Jakubových synoch. Celé stretnutie bolo popredkávané spevom mládežníckých piesní. Pastoračná komisia pri tejto príležitosti vydala spevníček duchovných piesní.

Druhý deň - utorok

Po rannej hygiene a rozcvičke nasledovala spoločná modlitba pred oltárom v prírode. Po raňajkách bola prednáška na tému: Boží ľud v Starom zákone, ktorú predniesol o. Milan Mojžiš. Vychádzal z knihy Exodus, hl. 19, kde sa píše o uzavretí a vyhlásení zákonov pre vyvolený národ na Sinaji. Nasledovala práca v skupinách. Dopoludnia sme slávili sv. liurgiu a popoludní bolo zhrnutie témy dňa. Podvečer bohoslovec Miroslav Iľko uvádzal náboženský kvíz. Po ňom nasledovali krásne svedectvá. Poslucháč teológie Viktor rozprával, ako Boh zázračne zasiahol do jeho života. Janka z Drienova hovorila o najkrajšom dni svojho života, sestra Cyrila o tom, ako Pán ju uzdravuje zázračným spôsobom skrze modlitbu malomocného: „Pane, ak chceš, môžeš ma uzdraviť...“

Tretí deň - streda

Téma dňa: Boží ľud v Novom zákone. Do tejto témy nás uviedol o. Peter Sabol rozdaním dotazníka, na ktorý odpovedala každá skupina: Ktoré oblasti života ty vidíš ohrozené? Kde ty vo svojom živote vidíš prejavy vzbury zlého ducha? Čo si ty ceníš na terajšom pápežovi Jánovi Pavlovi II.?

Popoludní bolo zhrnutie témy a odpovede na dotazník. Nasledovala veľká večiereň pred sviatkom Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Večer sme privítali pomocného biskupa Mons. Milana Chautura. Mladým ľuďom sa prihovoril témou: Čo narušuje dnešnú štruktúru Cirkvi – duch zla, individualizmus, liberalizmus a prehnaný materializmus. Nasledoval dvojhodinový program našich bohoslovcov skupiny Anastasis, ktorí svojím evanjelizačným programom strhli všetkých k spontánnej radosti.

Vo štvrtok

bol sviatok Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Ráno bola utiereň. Prednášku na tému Cirkev a moje miesto v nej predniesol o. Ľubomír Petrík. Opäť boli rozdané dotazníky s otázkami: Má dnes Cirkev ešte význam? Prečo sú v Cirkvi rôzne obrady? Veriť v Krista znamená prijať Cirkev! Čo ty na to? Kedy ty neprijímaš Cirkev?

Pred svätou liturgiou sme privítali vzácneho hosťa sídelného biskupa J. E. Mons. Jána Hirku. Spolu s kňazmi slávil sv. liturgiu. V homílii nám položil otázku: Aké sme kvety? Živé alebo umelé? Prúdi v nás Boží život? Je v nás niečo, čo zanechal sv. krst, myropomazanie a ostatné sviatosti? Alebo je všetko zasypané ako na smetisku. Nanebovzatie Panny Márie nám ukazuje a dáva odpoveď.

Poobede sme sa zhromaždili na besede s otcom biskupom. Okrem iného povedal: "Postaviť sa na stranu dobra, vtedy skončí kus zlého sveta a zrodí sa v našom vnútri a v našej duši svet vykúpený. Vzniká dobrý svet a naše osobné nebo. Nikdy nedosiahne nebo ten, kto naozaj nezačal stavať svoje nebo tu na zemi. Nezažije lásku nebeskú ten, kto nemá lásku k blížnemu. Uznajme, čo je v ľuďoch dobré aj v ich snahách. Nechcime nikoho ovládať, ale slúžme iným. To, čo sa nám tak často nechce. Potešiť a pomáhať iným. Nechajme ľudí, nech sa obrátia pomocou milosti a nech sa obrátia sami. My len robme dobro."

Stretnutie pokračovalo zhrnutím témy dňa. Štvrtkový večer bol zároveň posledným večerom stretnutia staršej mládeže v Bystrej. Zábavný program uvádzali bohoslovec Miroslav Iľko a poslucháč teológie Viktor. Skutočne dobrým humorom ukázali, ako sa mladí ľudia môžu zabaviť. A už sú tu ozveny na prežitý deň. Táňa so Šamudoviec rozprávala, ako prežívala toto stretnutie ako jedno srdce a jednu dušu. Peter zo Sečovskej Polianky o jednote a láske v Duchu Božom tu na tomto stretnutí. Gabika zo Svidníka, ako zažila so svojimi spolužiakmi mocne prítomnosť Božiu v modlitbe. Janko zo Svidníka rozprával o krížovej ceste v ich rodine. Prosil všetkých o modlitbu. Damián zo Sniny rozpovedal, kto je pre neho Boh a ako ho spoznal. Fero z Nižného Hrabovca, bohoslovec - skúsenosť z tohto týždňa: Treba sa otvárať ľuďom, potom sa oni otvoria tebe. Karolína z Košíc rozprávala o svojej chorobe a problémoch. Tu na tomto stretnutí zažila pravú radosť, ktorú jej Boh ponúkol prostredníctvom týchto mladých ľudí.Teší sa na ďalšie stretnutie. Lucia z Kamennej Poruby hovorila o perfektnej atmosfére, že sa tu stretla s ľuďmi, ktorí veria v Ježišovú lásku. Andrea z Rakovca n./ Ondavou rozprávala, ako Boh zasiahol do jej života tu na tomto stretnutí prostredníctvom duchovných otcov.

Je tu piatok ráno - posledný deň

Po svätej liturgii bol záver. Otec Milan Mojžiš poďakoval Pánu Bohu za tieto prežité dni v prítomnosti Božej. Poďakoval sponzorom Re-novabies, Spolku sv. Cyrila a Metoda, Cassoviainvest a.s. Poďakoval riaditeľovi p. Jánovi Rajňakovi, vedúcej zariadenia p. Nataši Čornaniovej, p. Hricenkovej a ďalším pracovníkom, ktorí nám umožnili stráviť nádherné dni v tomto zariadení. Poďakovanie patrí aj kňazom, ktorí sa zúčastnili na tomto stretnutí o. Milanovi Mojžišovi, o. Jánovi Karasovi, o. Ľubomíroví Petríkovi, o. Petrovi Sabolovi a o. Šteanovi Keruľovi - Kmecovi.

Pápežskou hymnou a mnoholitstviem sa ukončil piaty ročník celodiecézneho stretnutia gréckokatolíckej mládeže v Bystej.

Stretnutie mládeže do 15 rokov, ktoré sa uskutočnilo o týždeň neskôr, a ktorého sa zúčastnilo vyše tristo chlapcov a dievčat z prešovskej diecézy, sa nieslo v príjemnej atmosfére v duchu "Jedno srdce a jedna duša". Počas oboch stretnutí prišli jeho účastníkov pozdraviť mnohí duchovní otcovia. V stredu dopoludnia tu znovu zavítal sídelný biskup J. E. Mons. Ján Hirka, ktorý spolu s prítomnými kňazmi slávil sv. liturgiu. Popoludní sa otec biskup so sprievodom stretol s mladými vo voľnom programe, v ktorom príjemne zabavil a zároveň poučil mladých. Podvečer vystúpil detský spevácky zbor z Rakovca n. Ondavou pod vedením M. a M. Telekyovými. O duchovný program spolu s rehoľnými sestrami, bohoslovcami, študentmi teológie sa aj počas tohto stretnutia starali kňazi o. M. Mojžiš, o. P. Tkáč, o. Š Keruľ - Kmec, o. M. Bartoš, o. D. Šaišský.

Čo povedať na záver? Piate stretnutie gréckokatolíkej mládeže splnilo soj cieľ: Ponúknuť mladým z prešovskej diecézy žiť nový život, ukázať Cirkev a svet v dimenzii Kristovej lásky a jeho učenia.

Bohu vďaka za prekrásne dva týždne v lone humenskej prírody. Bohu vďaka za nové perspektívy

o. Ján  KARAS

- rs -

SLOVO 18/96

späť