A ešte anketa

1. Čo si myslýš, ako si sa stretol(a) ma stretnutís Ježišom? (Kedy? V ktorom?)

Danka: Ježiša som stretla na Bystrej ´97 vo všetkých bratoch a sestrách.

Lenka: Božiu prítomnosť medzi nami som cítila už od prvých chvíľ stretnutia. Konečne som to cítila pri sv. spovedi, pri slávení sv. liturgie a vtedy, keď si ku mne pri modlitbe prisadla jedna sestra, s ktorou som sa vôbec nepoznala, a “viliala“ si svoje srdce, cítila sm, že Ježiš je uprostred nás a On je tým spojivom, késpája ľudí z rôznych miest, rôzneho veku, národností, či vzdelania.

Alena: Už samotná atmosféra, ktorá tam vládla, hovorila o tom, že všetci čo tam prišli, túžia po stretnutí s Ježišom. Túžia podeliť sa so skúsenosťami a problémami nie len v duchovnom živote, ale aj v osobnom. V skupine sa často rozprávalo a veľmi sa mi páčila otvorenosť a spontálnosť ľudí, ako sa dokázali otvoriť a povedať to čo ich trápi. Spoločne sme sa snažili riešiť tieto problémy a nechýbali ani modlitby za ne.

2. V čom vidíš prínos tohto stretnutia oproti bežným dňom?

Danka: Je to práve tým, že som v spoločenstve super mladých ľudí, ktorým takisto ako mne záleží na Ježišovi. Nechýbala perfektná nálada a atmosféra. V dnešných “bežných“ uponáhľaných dňoch som sa práve tu mohla pozastaviť a hľadať odpovede na otázky, ako: Prečo sme hľadajúci? Učiteľ kde bývaš?

Lenka: Myslým si, že mladí majú možnosť zažiť spoločenstvo, stretnúť sa s Bohom, navzájom sa spoznávať, čítať spoločne Božie Slovo a rozjímať a diskutovať na témy, nad ktorými by sa možno v bežných dňoch nezamýšľali. Veľký prínos vidím v tom, že mnohí si až na týchto stretnutiach uvedomia, že Cirkev, to nie su iba kňazi a rehoľníci, ale že Cirkev to sme my všetci.

Alena: Každý deň, ktorý sme tam prežili bol skutočne Božím darom pre tých, ktorí tam prišli. Boh si nás povolal, aby nás upevnil vo viere, otvoril nám oči, ktoré sú tak často zaslepené mamonami tohto sveta. Ukázal nám, že tvoje problémy sú často rozmarom oproti tým, čo trápia tvojich bratov a sestry.

3. Čo ťa najviac oslovilo na tohtoročnom stretnutí?

Danka: Božie Slovo, delenie sa v skupinách, ale aj tí, ktorí svedčili o tom, čo urobil Boh v ich živote, stretnutia Ježiša živého v Najsvätejšej Eucharistii a prostredníctvom bratov a sestier.

Lenka: Otvorenosť mladých pri práci v skupinách a obetavosť niektorých animátorov, ktorí so dokázali úplne rozdať pre spoločenstvo ostatných.

Alena: Každý deň prinášal nové skúsenosti a odpovede na mnohé otázky. Prednášky, ktoré pripravili kňazi, ale aj lekári, poučili mladých ľudí a ukázali im, ktorou cestou majú kráčať. Cestou ktorú im pripravil Ježiš, darca života, ten, ktorý nás nekonečne miluje a odpúšťa nám naše previnenia.

4. Vedel(a) by si povzbudiť pre účasť ne takejto akcii mladých, ktorí sa nevedia rozhodnúť? Čo by si im poradil(a)?

Danka: Samozrejme, že to bol pre mňa úžasný zážitok, preto sa budem snažiť podporiť v tom mnohých. Poradila by som im, aby zverili svoje cesty Pánovi, On sa o nich postará. Môžu ho stretnúť naozaj vo fantastickom spoločenstve mladých ľudí, sršiacich láskou k Ježišovi. Som rada, pretože som spoznala aj množstvo mladých ľudí. Zároveň ďakujem všetkým, ktorí sa postarali o takú príjemnú atmosféru, a teším sa na ďalší ročník.

Lenka: Bola som na všetkých ročníkoch týchto celodiecéznych stretnutí mládeže a môžem povedať, že po každom stretnutí som odchádzala vždy viac a viac naplnená. Chcela by som všetkých povzbudiť, nech sa neboja príjsť a stráviť tých pár dní medzi mladými kresťanmi, ktorí sa nielen modlia, ale vedia sa ja radovať a zabávať, a uprostred ktorých sa stretnú so živým Bohom.

Alena: Mnohí, ktorí prišli na toto stretnutie, odišli s pocitom duchovnej radosti v srdci a túžbou deliť sa s ňou s inými. Každý rok počet účastníkov stretnutia vzrastá a to je dôkaz, že svoje zážitky mnohí mladí ľudia rozprávajú iným. Tí, čo počúvajú a vidia radosť v ich očiach, vzplanie v nich túžba niečo také prežiť.

Bystrej netreba robiť reklamu lepením plagátov, aby prilákala účastníkov, ale je potrebné modliť sa, aby každé takéto stretnutie sa viedlo v kresťanskom duchu. Veď nad všetkým bude bdieť Ten, ktorý stvoril nebo i zem.

Ďakuje Peter

Prameň 3/97

späť