"Učiteľ, kde bývaš?" - "Poďte a uvidíte!"

(Jn 1,38,39)

Šiesty ročník stretnutia gréckokatolíckej mládeže sa uskutočnil v rekreačnom zariadení Rekrea Chemes, s.r.o., v Bystrej na území humenského dekanátu. Stretnutie mládeže sa nieslo v duchu posolstva svätého Otca mladým na celom svete pri príležitosti dvanásteho svetového dňa mládeže, ktoré prebiehalo v Paríži v dňoch 18. - 24. augusta 1997 za účasti Svätého Otca. Hlavnou témou stretnutia bolo uvažovanie nad posolstvom Svätého Otca: Učiteľ, kde bývaš? - Poďte a uvidíte! Mládež bola rozdelená na dva turnusy. PRvý turnus bol od 11. do 15. augusta - staršia mládež. Druhý turnus od 18. do 22. augusta - mladšia mládež.

Pondelok - zoznámenie

V pondelok popoludní ožíva toto prostredie v prírode mladmi ľuďmizo všetkých kútov Slovenska. Prichádzajú na toto stretnutie, aby obnovili svoju vieru, aby zažili blízkosť Boha, ktorého chcú počúvať srdcom. Na prvom turnuse sa zúčasnilo 740 chlapcov a dievčat, ktorí boli rozdelení do päťdesiatich skupín. Vedúcimi skupín boli rehoľné sestry baziliánky, služobnice NPM, bohoslovci aštudenti teológie. Na úvod stretnutia bola sv. liturgia. O. Milan Mojžiš, predseda pastoračnej komisie, vyzval každého z nás, aby počas týchto dní bol Kristus uprostred nás. Po chutnej večeri sa mládež stretáva pred oltárom v prírode. Je tu predstavovanie podľa jednotlivých dekanátov. Hneď v prvý večer odzneli krásne vyznania mladých. Jozef rozpráva o tom, že sem prišiel preto, aby povedal, že Boh ho miluje. Každý z nás je chcený a milovaný Bohom. Alenka sa delí o tom, ako ju Pán skrze modlitbu uzdravil z telesného ochrnutia. S modlitbou a duchovnými piesňami sme zakončili prvý deň.

Utorok - Sme hľadajúci

Deň začíname rannou hygienou a spoločnou modlitbou z Akatistu k Presvätej Bohorodičke. Po raňajkách nás uviedol do témy dňa o. Ľubomír Petrík. Zamýšľal sa nad prvovou časťou posolstva Svätého Otca. Dal otázky pre prácu v skupinách: Sme hľadajúci, či si to uvedomujeme, alebo nie. Koho, alebo čo hľadáme? Aké máš predstavy o svojom budúcom živote? V čom vidíš šťastie? Čo je pre teba viera? To bolo doobeda. Popoludní prichádza medzi mládež košický apoštolský exarcha Mons. Milan Chautur, CSsR. Slávil archijerejskú sv. liturgiu spolu s novokňazmi, ktorí boli v nedeľu vysvätení. Na besede s mladými nám vladyka Milan položil otázku: "Aká je Ježišova tvár?" Máme ju hľadať v tvári, ktorú denne stretávame. Buďte mladými s čistým pohľadom. Zatúžte po tomto pohľade. Mnohé hriechy dneška znetvorujú pohľady mladých ľudí. Nech vo vašej tvári uvidí dnešný svet Ježišovú tvár. Vyvrcholením večera bol zábavný program, ktorý pripravili bohoslovci a študenti teológie.

Streda - Ježišova prítomnosť

Pokračujeme v téme z posolstva Svätého Otca - Poďte a uvidíte, kde býva Ježiš. Do témy nás uviedol o. Ján Karas. Uvažoval o tom, ako zažiť Ježišovú prítomnosť dnes. Ako prijať Ježiša do svojho života. Ako sa stať Ježišovým učeníkom. Pre prácu v skupinách bol test: Akým som ja Ježišovým učeníkom? /prečítať 1Kor 13, 1-5/ a namiesto slova "láska" povedať svoje meno. Pred obedom bolo zhrnutie danej témy. Pred obedom prichádza vzácna návšteva J. E. sídelný biskup z Prešova Mons. Ján Hirka. Otcovskými slovami sa prihovoril k chlapcom a dievčatám, akí majú byť, aby svet uveril, že patria Kristovi. Potom odpovedal na zvedavé otázky mladých. Zaspomínal si na svoje študentské roky. Priblížil nám, ako prebieha proces blahorečenia biskupa - mučeníka P. P. Gojdiča. Aj tento večer sme boli obdarovanými. O. Emil Zorvan, dekan z Michaloviec, odovzdal dar Spolku sv. Cyrila a Metoda 20 000,- Sk pre toto stretnutie mladých. Koncertom duchovných piesní nás obohatil spevák Stanley.

Štvrtok - Byť Ježišovým svedkom

Radostným spevom sa všetci schádzame pred oltárom v prírode. Iba ty, Pane, vieš, čo sa deje vo mne dnes... Skutočne iba Pán vie, čo sa deje v srdciach mladých. Ako dovoľujú Pánovi dotýkať sa, aby zmenil ich srdcia. O. Michal Hospodár rozoberá záverečnú tému posolstva. Položil nám otázky: "Aké je to, keď ste prijali Ježiša a prijali ho do svojho srdca? Ako si predstavujete mladého príťažlivého kresťana dnes?" "Ježiš ťa posiela," - pokračuje o. Hospodár, "aby si bol svedkom v rodine, farnosti, škole, na pracovisku. Byť svedkom Ježišovým - to je výzva pre každého z nás." Popoludní sme privítali milých hostí: Mgr. Agátu Jakubovú a MUDr. Marti Schubertovú. Predniesli nám aktuálnu prednášku pre mladých: Príprava na sviatostné manželstvo. Po nej nasledovali otázky mladých. Ako bolo vidieť z otázok, táto téma mladých ľudí veľmi zaujíma. Večer opäť vystúpi Stanley spolu s bratom kapucínom o. Ondrejom. A znovu sa ozývajú mocné svedectvá a ozveny na prežitý deň. Bodku za štvrtkovým večerom dala veľká vatra a piesne okolo nej.

Piatok - posledný deň

Sviatok Nanebovzatia Presvätej Bohorodičky. Začíname modlitbou záverečnej časti Akatistu. Spoločne slávime sv. liturgiu. Na záver stretnutia o. Milan Mojžiš ďakuje Bohu za krásne prežité dni ako dar od Pána, ktorý dožičil pekné slnečné počasie. Poďakoval sponzorom Renovabis, Spolku sv. Cyrila a Metoda, vedúcej zariadenia pani Nataši Čornaniovej, p. Márii Hricenkovej a ďalším pracovníkom, ktorí nám umožnili stráviť tieto dni v tomto zariadení.

Poďakovanie patrí aj kňazom, ktorí boli na tomto stretnutí: o. Milan Mojžiš, o. Ľubomír Petrík, o. František Dancák, o. MUDr. Ján Vasiľ, o. Ján Karas, o. Michal Hospodár, o. Štefan Keruľ - Kmec, o. Rastislav Bruzda, o. Jozef Michalov, o. Peter Gerbery, CSsR, a novokňazi Miroslav Iľko a Rastislav Daňo.

Pápežskou hymnou a mnoholitstvijem sa ukončil 1. turnus stretnutia gr.kat. mládeže v Bystrej ´97.

Na záver dva postrehy z tohto stretnutia:

O. Milan Mojžiš: "Sme vďační Pánovi, že požehnáva toto dielo. Za to, že privádza mladých na takéto stretnutia. My iba sejeme, máme dôveru v Božiu prozreteľnosť, že semeno vzíjde a prinesie úrodu. Verím, že títo mladí budú doma vo svojich farnostiach stavať na tom, čo počuli a zažili. Ak mladí majú postrehy, nápady a pripomienky z tohoto stretnutia, nech mi napíšu. Využijeme tieto postrehy na ďalšom stretnutí. Ak chceš, aby Ježiš rástol v tvojom živote, príď aj na budúci rok. Pozvánka platí aj pre tých, ktorí ešt váhajú. Príďte a uvidíte, kde býva Pán."

Rehoľná sestra Agáta, OSBM: "Svedectvá mladých oslovili každého z nás, že dokážu úprimne hovoriť o svojich problémoch. Vedia sa podeliť s inými. Prišla som sem kvôli druhým. Chcem im podať pomocnú ruku, ukázať im, ako Ježiš účinkuje v mojom živote. Jedine on je kľúčom k riešeniu ich problémov a starostí. Ani nemusím rozprávať. Už svojou prítomnosťou oslavujem, že tu existuje aj duchovný rozmer."

o. Ján KARAS

SLOVO 17/97

späť