Stretnutie gréckokatolíckej mládeže
BYSTRÁ ´98

Každá rieka má svoj prameň. Je miesto aj v živote kresťana, odkiaľ vyviera. Hoci aj slabulinké je žriedlo, predsa niekde na konci je obravská rieka. Vode z pramienka vyteká pomaly. Postupne však ako si nachádza cestičku, do jej malého koryta sa vlieva iný pramienok. Z potôčika je zrazu riečka, rieka. Ak koryto nie je vyregulované, môže táto voda narobiť veľa škody. Naopak, môže byť veľkým požehnaním - zavlažuje a zúrodňuje zem.

Tak je to aj s vierou mladého človeka. Krstom stávame sa dietkami Božími. Nestávame sa však ešte odolnými pred rôznymi nástrahami, pokušeniami a hriechom. Chlapec a dievča rastie a prijíma rôzne pramene, rôzne informácie. Tie môžu pomôcť, ale aj uškodiť. Je tu rodina, škola, ulica, spoločnosť. Je tu aj chrám. Sú tu aj stretnutia mládeže, ktoré môžu upraviť koryto viery, môžu sumerniť, povzbudiť, oživiť chátrajúcu vieru. A pritom všetkom títo mladí ľudia môžu načerpať aj mnoho telesných síl, ktorá sa najlepšie získava v prostredí lesov, hôr a lúk.

Stretnutie gréckokatolíckej mládeže povzbudilo mladých na duchu aj na tele. Viac o tomto stretnutí sa dozviete z pera o. Jána Karasa, priamo účastníka stretnutia.

Tohtoročný, už siedmy ročník, stretnutia gréckokatolíckej mládeže sa uskutočnil v rekreačnom zariadení Rekrea Chemes s.r.o. v Bystrej, v dekanáte Humenné.

Stretnutie mládeže sa nieslo v duchu posolstva Svätého Otca Jána Pavla II. pri príležitosti 13. Svetového dňa mládeže 1998 na tému Duch Svätý vás naučí všetko. Mládež bola rozdelená do troch turnusov.

I. turnus

11. 7.

-

15. 8.

14

- 15

II. turnus

17. 8.

-

21. 8.

16

- nad

III. turnus

21. 8.

-

24. 8.

10

- 13

Vedúcim prvého turnusu bol o. Marek Pulščák, člen pastoračnej komisie z dekanátu Svidník. Zúčastnilo sa ho 200 detí rozdelených do 17 skupín. Stretnutie navštívil Milan Chautur, CSsR, košický exarcha, ktorý s tu prítomnými kňazmi slávil sv. liturgiu, po ktorej nasledovala živá diskusia. Vystúpila tiež skupina bohoslovcov Anastasis so svojimi duchovnými piesňami.

Na druhom turnuse sa zúčastnilo najviac mládeže. Vyše 600 účastníkov bolo rozdelených do 50 skupín. Vedúcim skupín boli bohoslovci, rehoľné sestry a študenti teológie. Vedúcim turnusu bol o ľubomír Petrík, predseda pastoračnej komisie prešovskej eparchie. Boli prednesené tri prednášky na aktuálne témy o Svätom Duchu, ktorý nás učí pravdu o nás, pravdu o Bohu a vydávať svedectvo v dnešnom svete.

Ako prežíva tohtoročné stretnutie gréckokatolícka mládež, prišiel si pozrieť a povzbudiť mladých prešovský diecézny biskup Mons. Ján Hirka. S prítomnými kňazmi tu slávil sv. liturgiu a popoludní zotrval v besede s mladými ľuďmi. Zaujímavé bolo tiež stretnutie s o. Petrom Krenickým, ktorý teraz pôsobí v mukačevskej eparchii vo farnosti Usť-Čorna. Utorkový večer vyvrcholil ozvenami na prežitý deň. So svojimi svedectvami vystúpil o. Marek Horňák, Miro z farnosti Bukovce, Lucia z Kamennej Poruby, Jana z Drienova, Jana z Drienova, Jana zo Starej Ľubovne, Peter z Renčišova, ktorý ná vyzval pomodliť sa aspoň jeden otčenáš za ľudí postihnutých povodňou. Odvahu vydať svedectvo našla aj Michaela z Breziny, Lenka zo Svidníka, Jana zo Stankoviec, bohoslovec Patrik z Popradu.

V stredu bolo športové popoludnie, večer opäť vystúpila skupina Anastasis s evanjelizačným programom popretkávaným ozvenami kňazov i mladých. So svedectvami vystúpili o. Emil Zorvan, o. Ján Ostapčuk, bohoslovec Maroš zo Sobraniec a iní.

Vyvrcholením štvrtkového večera bol zábavný program, ktorý pripravili bohoslovci a študenti teológie.

V piatok ráno po záverečnej sv. liturgii o. Ľubomír Petrík vyzval všetkých, aby sa stali ozaj živými svedkami Kristovho evanjelia. Poďakoval sponzorom stretnutia Renovabis, Spolku sv. Cyrila a Metoda, MEZ Michalovce, gr.kat. kňazskému semináru v Prešove, Slovakii Trend Sobrance, Plynroz Sobrance a iným sponzorom. Poďakoval vedúcej rekreačného zariadenia pani Nataši Čorniakovej, pani Márii Hricenkovej a ďalším pracovníkom, ktorí umožnili našej mládeži stráviť dve týždne v tomto malebnom prostredí. Pápežskou hymnou bol ukončený druhý turnus stretnutia mládeže.

Tretí turnus nadviazal na predchádzajúce stretnutia ešte v ten istý deň popoludní. Prišli najmladší účastníci v počte asi 300 detí. Vedúcim turnusu boli o. Ján Lemeš a o. Rastislav Vyšňovský. Počas troch dní boli deti oboznámené so slovom Božím - so Svätým písmom. Vyvrcholením bola biblická súťaž. Popoludní boli rôzne športové hry, večer ozveny na prežitý deň.

Záverom vám chceme priblížiť niekoľko postrehov o. Ľubomíra Petríka:

„Som veľmi rád, že sa mladí stretli aj tohto roku v tomto prekrásnom prostredí, že počuli výzvu a dali sa viesť Svätým Duchom, ktorý má moc nás naučiť všetko. Myslím, že chlapci a dievčatá dobře porozumeli, že Boh je láska. On nám ponúka naozaj všetko, keď nám dáva svoju lásku. Je ochotný nás viesť cestou lásky, pokoja a pravodlivosti, len třeba vedieť načúvať. Myslím si, že mladí v Bystrej počúvali Boží hlas a zažili blízkosť stretnutia s Bohom. Veľmi ma oslovili svedectvá chlapcov a dievčat. Niektoré boli pre nás veľkým obohatením. Verím, že mnohým konkrétne pomohli správne sa rozhodnúť a orintovať sa v živote. Svätý Otec s úctou rozpráva o mladých, že sú nádejou Církvi a ja som sa znovu mohol presvedčiť, že Svätý Otec vidí věci pravdivo. Videl som to na stretnutí, jako mladí túža po Bohu a po skutočnej pravej láske. V mládeži je veľa dobrého a pozitívneho, len jej třeba dať priestor, aby to dobré mohla rozvíjať.

Bolo by dobré, ak by ten zážitok zo stretnutia mládeže z Bystrej rezonoval počas celého roku v našich farnostiach a dekanátocha spoň raz mesačne. Tak by chlapci a dievčatá mohli pocítiť, že Boh nám ponúka radosť zo života každý deň. A k tejto Božej radosti by mohli privádzať svojich rovestníkov.“

o. Ján Karas

SLOVO 18/98

späť