8. ročník
Stretnutia gréckokatolíckej mládeže
BYSTRÁ ´99

Otec vás miluje... (Jn 16, 27)

Každoročne počas letných prázdnin sa schádza zo všetkých kútov Slovenska gréckokatolícka mládež na duchovné stretnutie. Rekreačné zariadenie Rekrey Chemes Bystrá neďaleko Humenného na tri týždne vytvára pestrú mozaiku mladej generácie Gréckokatolíckej cirkvi. V tejto oáze ticha v malebnom prostredí sa stretávajú chlapci a dievčatá, aby sa započúvali do radostnej zvesti evanjelia. Prichádzajú načerpať duchovnej sily, navzajom sa povzbudiť, ale predovšetkým naučiť sa žuť v škole Ježišovej, ako milovať Boha a blížnych. Nájsť Božiu tvár v sebe a nájsť ju aj v blížnych.

Mottom tohtoročného stretnutia bolo posolstvo Svätého Otca k 14. svetovému dňu mládeže: Otec vás miluje (porov. Jn 16, 27).

Vedúcim prvého turnusu bol o. ThLic. Miroslav Iľko. Zúčastnilo sa ho okolo 600 detí, ktoré boli rozdelené do 50 skupín. Vedúcimi skupín boli bohoslovci, študenti a študentky teológie, rehoľné sestry a mladí aktivisti z farností. Mladí sa učili spoznávať svoj obrad, milovať Cirkev, do ktorej patria. Stretnutie navštívil vladyka Milan Chautur, CSsR, košický exarcha, ktorý s prítomnými kňazmi slávil sv. liturgiu. Otvoril športové popoludnie - olympiádu. Z prešovského biskupstva mladých navštívil generálny vikár o. Ján Závacký. Slávil sv. liturgiu. Po nej v živej besede odpovedal na mnohé aktuálne otázky mladých.

V druhom turnuse sa zúčastnilo najviac mladých. Vyše 600 účastníkov bolo rozdelených do 50 skupín. Vedúcim turnusu bol o. Ľubomír Petrík, predseda pastoračnej komisie prešovskej diecézy. V prvý deň sme privítali vzácnych hostí. Apoštolského nuncia Mons. Luigi Dossenu a košického exarchu Milana Chautura, CSsR. Slávili sme archijerejskú svätú liturgiu. Po nej nasledovala diskusia o aktuálnych témach o manželstve, rodine a o Cirkvi.

V stredu doobeda sme privítali druhú vzácnu návštevu J.E. Mons. Jána Hirku, prešovského diecézneho biskupa. Po koncelebrovanej svätej liturgii sa otcovskými slovami prihovoril k mladým. Poukázal na dôležitosť spoločnej modlitby v našich rodinách. Celé poobede až do neskorého večera bol koncert kresťanských hudobných skupín, ktoré koncertujú po Slovensku s programom Šanca pre lásku pod vedením o. Juraja Drobného. Predstavili sa známe skupiny Atlanta, Kompromis, Credo, Metelica, Mi-mi-cry... Na spestrenie večera vystúpila skupina Kapucíni a Stanley. V tento večer zaznel nádherný koncert chvál, modlitieb a svedectiev o stretnutí s Kristom. Okrem športu a vedomostných biblických súťaží sa mladí stretávali v skupinkách, kde v rozhovoroch preberali témy dňa. Mnohí z nich vzhľadali kňazov, aby mohli viesť duchovné rozhovory a prijať sviatosť zmierenia.

V treťom turnuse bol vedúcim o. Marek Pulščák, člen pastoračnej komisie z dekanátu Svidník. Na tomto turnuse bolo vyše 400 účastníkov, rozdelených do 30 skupín. Aj týchto chlapcov a dievčatá prišiel duchovne povzbudiť J.E. Mons. Ján Hirka, prešovský diecézny biskup. Na tomto turnuse vystúpila hudobná skupina bohoslovcov Anastasis so svojim duchovným programom.

Mladí v skupinách pracovali so Svätým písmom, kde sa učili poznávať Pána v slove Božom. V športovom dni si zmerali sily v rôznych športových disciplínach.

Hymnou tohtoročného stretnutia mládeže v Bystrej bola pieseň Ja pieseň lásky v srdci mám. Spevy počas celého stretnutia viedla skupina mladých s názvom Bystrianka. Každý večer boli ozveny na prežitý deň.

V posledný deň v piatok sa mladí stretli pred prírodným oltárom. O. Ľubomír Petrík poďakoval všetkým účastníkom stretnutia za príjemnú atmosféru, kňazom a vedúcim skupín za dobrý priebeh stretnutia. Poďakovanie patrí vedúcej rekreačného zariadenia pani Márii Hricenkovej a pani Nataši Čorňakovej, a všetkým pracovníkom tohto rekreačného zariadenia za príjemné a bezpečné tri týždne strávené v tomto prekrásnom prostredí. Ďakujeme našim sponzorom Renovabis, Spolku sv. Cyrila a Metoda, Dipo Vranov nad Topľou, predajni Petra Prešov, Gr.kat. kňazskému semináru v Prešove. Poďakovanie patrí aj o. Štefanovi Keruľovi-Kmecovi, predsedovi pastorácie pre mládež za exarchát, ktorý počas všetkých troch turnusov zaznamenal program na videopásku.

Aby sme uverili, ako je to na stretnutí mládeže na Bystrej, treba prísť a skutočne zažiť atmosféru radosti a pokoja z Božej prítomnosti. Mnohí účastníci sa už teraz tešia na stretnutie v Bystrej v jubilejnom roku 2000.

o. Ján Karas

SLOVO 18/99

späť