BYSTRÁ 2000
9. ročník stretnutia gréckokatolíckej mládeže

“A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami.“ (1 Jn 1,14)

V Jubilejnom roku 2000 počas letných prázdnin už po deviatykrát bolo stretnutie gréckokatolíckej mládeže v rekreačnom stredisku MH Bystrá pri Humennom.

Chlapci a dievčatá z rôznych kútov Slovenska prichádzajú na jednotlivé turnusy, aby vytvárali pestrofarebnú mozaiku mladej gréckokatolíckej cirkvi, ktorá je nádejou pre tretie tisícročie. Mladí ľudia v prírodnom chárme ticha zakusujú Božiu blízkosť a Božie objatie. Tu sa rodia rozhodnutia nastúpiť na Ježišovu cestu, aby objavili pravé hodnoty, zmysel a cieľ svojho života. Zastavujú sa v uponáhľanom zhone života pri Jakubovej studni, aby čerpali z prameňa živej vody. Tu sa učia žiť a chodiť do školy Ježiša a Márie, aby boli hodnovernými svedkami radostného posolstva evanjelia pre dnešný svet. Áno, tu na Bystrej mladí prežívajú, že “Toto sú dni Eliáša, keď preniká svet Pánov hlas... Toto je čas Ezechiela, keď kosti suché ožijú... a my sme tí pozvaní jemu slúžiť a ohlásiť, čo zveril nám...“ Je nádherné počuť na Božie zvestovanie od mladých ľudí tu na Bystrej Máriino Fiat, aby tak “Slovo sa stalo telom a prebývalo medzi nami“ (Jn 1,14).

Tohtoročné stretnutie mladých sa nieslo v duchu posolstva Svätého Otca Jána Pavla II. mladým na celom svete pri príležitosti 15. svetového dňa mládeže “A Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami.“ (1 Jn 1,14).

Stretnutie prebiehalo v troch turnusoch:

I. turnus

31. 7.

-

4. 8.

10

- 13

II. turnus

7. 8.

-

11. 8.

17

- nad

III. turnus

14. 8.

-

18. 8.

14

- 16

Zodpovednými vedúcimi stretnutia za prešovskú eparchiu boli otec ThLic. Miroslav Iľko a za košický exarchát otec Štefan Keruľ Kmec. Celkový počet účastníkov stretnutia bolo 1560.

Za prvý turnus bol zodpovedný otec Mgr. Marek Kovaľ. Prežívali sme ho v prvopiatkovom týždni, v znamení odpúšťajúcej Božej lásky. Druhý turnus mal na starosti otec ThLic. Miroslav Iľko. Tento turnus prebiehal po sviatku Premenenia Pána, kde mladí ľudia prichádzali na horu Tábor, aby tam odovzdali svoje kamenné srdce a dostali srdce nové. Tretí turnus, ktorého vedúci bol otec Mgr. Rastislav Višňovský sme prežívali v atmosfére sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Rozjímajúc o tom, ako hľadať a nachádzať Ježiša tak, ako jeho matka Mária.

Chlapci a dievčatá boli rozdelení do skupín, ktorých vedúcimi boli bohoslovci, študenti teológie, rehoľné sestry a mladí aktivisti z farností.

V pondelok večer bolo predstavovanie mladých podľa dekanátov. V utorok sme rozoberali tému “Ježiš nás pozýva poznávať lásku nebeského Otc, ktorú nám ukazuje v darovan Syna na kríži“. V stredu to bola téma: “Ježiš nás pozýva k svätosti“. Vo štvrtok to bola téma: “Ježišova matka, matka Cirkvi i každého kresťana ná ukazuje cestu“. Tito témy rozoberali kňazi vo svojich prednáškach. Po prednáške nasledovala práca v skupinách, ktorá vyvrcholila každý večer v ozvenách.

Stretnutie mladých obohatili svojou návštevou naši otcovia biskupi. J.E. Ján Hirka, prešovský sídelný biskup a košický exarcha Mons. Milan Chautur, CSsR. Po koncelebrovanej svätej liturgii nasledovali živé diskusie, kde otcovia biskupi odpovedali na aktuálne otázky mladých. Denne si mladí mohli vybrať z pestrého programu: vedomostný biblický kvíz, športová olympiáda, otázky na telo a rôzne súťaže. Večerný program spestrili hudobné skupiny Hurikán, Anastazis, Kapucíni a Stanley. Pekný duchovný zážitok nám ponúkla evanjelizačná skupina “Hnutie svetlo a život“ pod vedením otca Petra Komanického.

Záverečný štvrtkový večer vyvrcholil pestrým zábavným programom, ktorý pripravili bohoslovci a študenti teológie.

Keždý večer v ozvenách sme mohli prežívať Boží dotyk a Božiu blízkosť, keď mnohí mladí otvorili svoje srdce a rozprávali o tom, čo Boh robí v ich životoch. Aké je to úžasné dobrodružstvo kráčať s Ježišom po mori života, kde vo svojich dlaniach cítime teplo Ježišovej ruky. Tieto svedectvá mladých boli pre nás výzvou urobiť rozhodujúci krok viery a chytiť sa podávajúcej Ježišovej ruky.

V piatok po rannej modlitbe poďakoval otec Miroslav Iľko nebeskému Otcovi za dary, požehnania a milosti, ktoré sme dostali počas týchto dní v jubilejnom roku. Poďakoval všetkým účastníkom stretnutia, kňazom, vedúcim skupín, vedúcej rekreačného zariadenia pani Márii Hricenkovej a všetkým pracovníkom tohto rekreačného zariadenia. Ďalej poďakoval sponzorom Renovabis a Spolku sv. Cyrila a Metoda, predsedovi pastorácie mládeže za exarchát otcovi Štafanovi Keruľ-Kmecovi, ktorý počas všetkých turnusov zaznamenával program na videopásku. Posledný turnus sme skončili pred prírodným oltárom pápežskou hymnou a mnohoľistviem.

Na záver niekoľko postrehov a svedectiev z tohtoročného stretnutia mladých:

Tomáš: Som veľmi rád, že som priiel na toto stretnutie. Len minulý týždeň som ležal na nemocničnom lôžku a hlavou mi vírili rôzne myšlienky: o smrti, večnosti...

Otvoril som si Sväté písmo a v knihe Žalmov som čítal pvzbudivé slová: Moja sila a chvála je Pán. On sa mi stal záchrancom...

Tu, počas pobytu na Bystrej dozrelo vo mne povolanie ku kňazstvu. Vďaka za to Pánovi.

Lena (stála účastníčka týchto stretnutí, ktorá vedie hudobnú skupinu Bystrianka):

Veľmi rada tu prichádzam, do tejto oázy ticha. Na tvári mladých ľudí a ich radostnom speve, ktorým oslavujú Boha, vidím, že Boh žije vo svojej cirkvi. Ďakujem nebeskému Otcovi za dar hlasu, že ho môžem využiť a poslúžiť druhým.

Hymnou tohtoročného stretnutia mladých bola pieseň: “V nebi je parádna klíma, tam je fajn...“ Skutočne pri tejto piesni, ale aj iných zo spevníčka som prežívala kúsok neba na zemi. To, čo som prežila pri práci v skupinkách, chcem priniesť domov a deliť sa s inými. Som rada, že v našej farnosti je neokatechumenátne spoločenstvo, kde sa môžem s bratmi a sestrami deliť o svoje skúsenosti z prežívania Božej prítomnosti. Z ozvien mladých ma oslovilo, že v našich rodinách sa nedá žiť len z tradičného kresťanstva, ale je potrebné ísť do hĺbky, budovať svoj osobný vzťah s živým Ježišom. Na nás má svet vidieť, že sme Ježišovi priatelia. Nie len v cerkvi, ale všade tam, kde žijeme.

Rehoľná sestra Bernadeta, SNPM:

Ďakujem Pánovi, že som mohla prísť na toto stretnutie. Celý rok som sa modlila, aby Božie požehnanie preniklo tieto stretnutia. Pri rozhovoroch s mladými cítim, že je vaľa problémo v našich kresťanských rodinách. Treba vrátiť do naších rodín živého Ježiša. Nestačí, keď Ježiša máme len na stene. Vidím hlad mladých ľudí po duchovných hodnotách. Mladým treba povedať pravdu a ukázať svojim príkladom cestu k Ježišovi. Ak počúvame zlú hudbu, pozeráme nemravné programi v televízii a čítame nevhodné knihy, potom nie sme schopný ani ochotný počúvať Boha. Boh potrebuje ticho v nás, aby sa mohol k nám prihovoriť. Čo hovoríme, to aj žijeme.

Prednedávnom som sa vrátila z Medžugoria. Chcela by som sa s vami ešte podeliť o to, čo Panna Mária chce od nás dnes. Tento svet je ako obor Goliáš. Chce nás vrhnúť do sebazničenia. Skúsme my, ako mladý Dávid postaviť sa mu na odpor. Oblečme si Božiu výzbroj: denne čítajme Sväté písmo, začnime v časti evajelistu Matúša kapitolou 6, 7 a 8. Božie slovo čítajme nahlas. Môžeme ostať pri tom slove, ktoré nás osloví, prijať ho ako Mária do svojho srdca. Denne sa modlime sv. ruženec:radostný, bolestný a slávnostný. Tak vstúpime do života Ježiša Krista od narodenia až po vzkriesenie. Počas sv. liturgie pri prijímaní Eucharistie máme vnímať osobný kontakt s Ježišom. Byť pri Ježišových nohách a počúvať ho ako Mária v Lazárovom dome. Dôležitá je mesačná sv. spoveď, lebo len čisté srdce môže uvidieť Boha. Matka Božia prosí o pôst v pondelok, stredu a piatok iba o chlebe a vode. Pôstom a modlitbou môžeme odhaliť hriech v našom živote.

Otec ThLic. Miroslav Iľko, zodpovedný vedúci stretnutia mládeže v Bystrej:

Títo mladí chlapci a dievčatá sú povzbudením pre Cirkev. Napriek nepriaznivej finančnej situácii prišlo veľa mladých ľudí na toto stretnutie. Čosi ich tam tiahne. Z toho vidno, že je to Božie volanie... a my odpovedáme... Ako spievame tu na Bystrej v jednej z piesni.

Mladí počujú Boží hlas vo svojom srdci a idú hľadať Božiu tvár. Je vidieť, že sa mládež dá formovať Božím Duchom. Stretnutie s kňazmi, či už vo sviatosti zmierenia, alebo v duchovných rozhovoroch, im ukazuje správne hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť. To je tá cesta, ktorú ponúka Ježiš, to je tá pravda a život, ktorý keď žijeme, dáva nám Ježiš v hojnosti. Lebo je povedal: “Ja som prišiel, aby set mali život a to život v hojnosti“ (Jn 10,10) .

V tomto jubilejnom roku vidíme ovocie jubilea, že Boh vylieva svojho Ducha v hojnosti. Vyzývam chlapcov a dievčatá, aby svoje zážitky písali do Slova a iných kresťanských časopisov. To, čo set tu na Bystrej zažili, zažívajte ďalej vo svojich farnostiach rpi stretnutiach mladých.

Už teraz sa pripravujeme na stretnutie mládeže v roku 2001. Začíname svoju prípravu tak, že každý deň sa pomodlíme krátku modlitbu za účastníkov stretnutia v budúcom roku. Spievajme si hymnu mladých na Jubilejný rok 2000: “Zas nová jar prichádza, čas keď sa všetko mení, tak znovu môžeš začať žiť so srdcom otvoreným“.

Ján Karas

SLOVO 19/2000

späť